La Charente Maritime
5 minutes pour découvrir la Charente Maritime
terug
Torens van La Rochelle

Ontdek de geschiedenis van de stad in de Torens van La Rochelle

Mis dit niet wanneer u La Rochelle bezoekt! Ontdek in de oude haven de drie iconische torens van de stad, de overblijfselen van de vestingwerken.

De Lantarentoren (La Tour de la Lanterne): vuurtoren en voormalige gevangenis
De Lantarentoren (12de en 15de eeuw) is een complex gebouw dat in de middeleeuwen verschillende functies vervulde. Eerst werd het gebruikt om alle schepen die de haven binnenvoeren te controleren en te ontwapenen, maar de toren was ook de centrale uitkijkplaats over de kustlijn van Aunis en leidde de schepen in de juiste richting omdat hij zowel dienst deed als vuurtoren en als oriëntatiepunt.
In de zestiende eeuw werd de Lantarentoren als gevangenis gebruikt, in de eerste plaats voor priesters. Daarna fungeerde de toren tot en met de 19de eeuw als gevangenis voor Engelse bootgevangenen. In de 17de en 18de eeuw werden er gevangenen uit de Vendée opgesloten die tijdens de Vendée-oorlogen krijgsgevangen waren genomen.
Vandaag herbergt de Lantarentoren een opmerkelijke verzameling van ruim 600 tekeningen en opschriften die door piraten, zeerovers, gewone en religieuze gevangen in de muren werden gekerfd. Het is de oudste vuurtoren aan de Atlantische kust.

Sint-Niklaastoren (Tour Saint-Nicolas), een complex staaltje architectuur
 De Sint-Niklaastoren en de Ketentoren vormen samen de majestueuze toegangspoort tot de oude haven van La Rochelle. De Sint-Niklaastoren moest de toegang tot de haven bewaken en was door middel van een enorme ketting verbonden met de Ketentoren. Tijdens de herroeping van het Edict van Nantes werden de hugenoten er opgesloten en later de Chouans die trouw bleven aan de koning tijdens de Franse Revolutieoorlogen.
Beide torens waren echte kerkers en vorstelijke verblijven en stonden symbool voor de kracht en de privileges van La Rochelle en haar handelsbetrekkingen. Toen werden de torens beheerd door een Kapitein die elk jaar werd benoemd wanneer de burgemeester werd verkozen.

De Ketentoren (La tour de la Chaîne), bewaker van de haven
De Ketentoren vormde de toegangspoort tot de oude haven, controleerde alle scheepvaartactiviteit en havenverkeer en inde de taksen en belastingen. Tijdens de protestantse periode werd de Ketentoren als heilig gezien: hier liet men de vlag met de stadskleuren trots wapperen. De Ketentoren raakte in 1652 zwaar beschadigd toen de toren gebruikt werd als een opslagplaats voor buskruit en stond gedurende drie eeuwen leeg. De toren werd pas in de twintigste eeuw gerestaureerd en kreeg toen een nieuwe bestemming.
Sinds 2008 en ter ere van de 400ste verjaardag van de oprichting van de stad Québec, kunt u in de gerestaureerde gebouwen de permanente tentoonstelling 'La Rochelle-Quebec: op weg naar Nieuw-Frankrijk' gaan bekijken en het verhaal van de migranten ontdekken die Frankrijk verlieten voor een nieuw leven in Québec.


Video

Openingstijden

1 april tot 30 september: van 10.30 - 18.30 uur
1 oktober tot 31 maart: van 10 - 13 uur / 14.15 - 17.30 uur
Gesloten: 1 januari, 1 mei en 25 december
Zelfgeleide bezoeken: 30 minuten tot 1 uur per toren. 

Tickets

Ticket voor 1 toren:
• Volwassene: 6 €
• Groepen (meer dan 20 mensen): 5 €/pers.
• Verminderd tarief: 4 €/pers.


Ticket voor de 3 torens:
Volwassene: 8,50 €
• Groepen (meer dan 20 mensen): 6,50 € /pers.
• Verminderd tarief: 5,50 € /pers.

Contact

Tours de La Rochelle
Centre des Monuments Nationaux
BP 1102 - 17088 LA ROCHELLE Cedex 2
la-rochelle.monuments-nationaux.fr/en

Nieuws

De Ketentoren heeft zijn permanente tentoonstelling 'La Rochelle-Quebec: op weg naar Nieuw-Frankrijk' opnieuw ingericht. Hier ontdekt u het verhaal van de migranten die Frankrijk verlieten voor een nieuw leven in Québec..